Voetreflex

Voetreflex Voetreflex is een therapievorm waarbij zones op de voeten die corresponderen met spieren, klieren, gewrichten en organen in het lichaam centraal staan. Het masseren van de voetreflexzones stimuleert de lymfestroom, de afvoer van afvalstoffen, verbetert de bloeddoorstroming en stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel – het zenuwstelsel dat de spijsvertering aan het werk zet, het hartritme tot rust brengt en de spieren ontspant. Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat mensen die reflexzonetherapie ondergaan ervaren een diepe ontspanning en gevoel van welbevinden.

Doordat het hele lichaam op de voeten weerspiegeld is, kunnen klachten door heel het lichaam via de voeten behandeld worden, van hoofdpijn tot aan spijsverteringsproblematiek en oedeem in de benen of enkels. Zo heeft Japans onderzoek via MRI scans aangetoond dat stimulans van de oogreflexzone op de voeten, de doorbloeding toenam in de hersenen van het gebied dat correspondeert met het oog en gebieden die verbonden zijn met hormonen en emoties. Hetzelfde is aangetoond voor schouder en dunne darm. De bloedtoevoer en stofwisseling lag in deze gebieden bijna 40 procent hoger dan in andere delen van de hersenen.

In mijn praktijk combineer ik Westerse voetreflex met Chinese gezondheidsleer (TCM). Bij de Westerse methode worden de zones op de voet met druk behandeld, om zo de doorbloeding naar het bijbehorende gebied in het lichaam te verbeteren waardoor het meer voedingsstoffen krijgt aangevoerd en meer afvalstoffen afgevoerd worden. Dit helpt het lichaam om blokkades oplossen te verhelpen of energietekorten aan te vullen.

Chinese voetreflex methode

De Chinese voetreflex werkt behalve met reflexzones ook met meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de voeten, onderbenen en knieën. De Chinese gezondheidsleer, de TCM (Traditional Chinese Medicine), gaat uit van eenheid van lichaam, geest en emotie. Een fysieke blokkade kan een belemmerde emotie veroorzaken en andersom kunnen ingehouden emoties leiden tot een fysieke klacht. Energie stroomt naar alle delen van het lichaam via meridiaanbanen (energiebanen). Een blokkade in een meridiaanbaan kan zich uiten in pijn in huid, spieren en gewrichten, maar kan op termijn ook klachten geven aan organen, omdat deze niet van voldoende energie worden voorzien. Daarom neem ik naast de reflexzones op de voet, ook de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op de onderbenen en knieën in de behandeling mee. Dit stimuleert de energiedoorstroming door heel het lichaam en naar de organen.

Een behandeling is daarom van de voeten tot en met de knie. Het is daarom makkelijk als je voor de behandeling een broek draagt die je makkelijk op kunt rollen tot boven je knie

Therapeutisch en ontspannend

Naast het therapeutische effect heeft voetreflex ook een zeer ontspannende werking. Het kan ingezet worden om klachten te verminderen, maar ook preventief om klachten te voorkomen en ter ontspanning.

Contact

Meer informatie over een voetreflexbehandeling of een afspraak maken? Neem contact op via of stuur een berichtje via het contactformulier. De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat in Veghel.