Voetreflex bij hoofdpijn

Voetreflex is een natuurlijke manier om hoofdpijn te verminderen of verhelpen. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen blokkades in de nek of rug, opgekropte emoties, voeding, stress of hormonale disbalans ten grondslag liggen aan hoofdpijn. Bij voetreflextherapie kijken we naar mogelijke oorzaken en helpen we het lichaam door middel van drukpunten en reflexzones op voeten en onderbenen om blokkades op te lossen en een gezonde balans te herstellen. 

voetreflex hoofdpijn zones

Naast reflexzones op de voet, stimuleren we met reflexologie ook de energiestroom door de meridianen. Over het hoofd lopen verschillende meridianen die beginnen of eindigen in de handen of voeten. Blokkades in een meridiaan kunnen hoofdpijn veroorzaken. Het masseren van bepaalde drukpunten in de voeten/onderbenen en handen/armen, stimuleert de vrije stroom van energie door de hele meridiaan. 

hoofdpijn meridianen

De behandeling wordt afgestemd op het soort pijn, de locatie en het moment waarop je er last van hebt. Deze factoren zijn namelijk een aanwijzing voor de onderliggende disbalans. Hieronder zie je hiervan enkele voorbeelden.

Eenzijdige hoofdpijn

Zit de pijn altijd rondom je slapen en is deze vaak eenzijdig, dan geeft dit aan dat de galblaasmeridiaan erbij betrokken is. Hier zouden onderdrukte gevoelens van irritatie, boosheid of frustratie aan ten grondslag kunnen liggen. Via de voet en het been kan de energiestroom in de galblaasmeridiaan gestimuleerd worden, waardoor blokkades die de pijn veroorzaken opgeheven kunnen worden. Natuurlijk is het ook goed om voor jezelf na te gaan of onderdrukte emoties bij jou een rol spelen.

Hoofdpijn op voorhoofd of achterhoofd

Hoofdpijnklachten op het voorhoofd en achterhoofd staan vaak in relatie met de blaasmeridiaan. Zeker als je daarbij ook last hebt van je nek, onderrug, kramp in je kuiten, je enkels of terugkerende blaasontsteking. Dit kan te maken hebben met perfectionisme, angst om fouten te maken en teveel controle willen houden op het leven.

Hoofdpijn rondom menstruatie

Vindt de hoofdpijn vooral plaats rondom je menstruatie? Dat duidt op een disbalans in de hormoonhuishouding. Volgens de Chinese gezondheidsleer (TCM) is de lever hier verantwoordelijk voor. Zowel de hormoonklieren als de lever kunnen met voetreflextherapie behandeld worden om het lichaam te helpen de balans hierin terug te brengen.

Hoofdpijn vooral in de weekend en in vakantie

Veel mensen krijgen last van hoofdpijn op momenten dat ze eindelijk mogen ontspannen. Bijvoorbeeld in de weekenden of als je op vakantie gaat. Dit is een teken dat de leverenergie niet goed stroomt. Vaak wordt dit veroorzaakt door stress, spanningen en onderdrukte frustraties. Dit soort hoofdpijn verbetert vaak bij beweging en massage, omdat de stagnatie van de energie dan weer op gang wordt gebracht. Andere kenmerken van een stagnaties van de leverenergie zijn prikkelbaarheid, vaak zuchten, brok in je keel, obstipatie, stijfheid bij opstaan en pijnlijke borsten voor de menstruatie. Ook bij migraine is er vaak sprake van een geblokkeerde leverenergie.

Zwaar, wattengevoel in je hoofd

Heb je meer last van een vage zeurende hoofdpijn of een zwaar, wattengevoel in je hoofd? Dan is volgens de Chinese Gezondheidsleer je milt erbij betrokken. De milt stuurt de spijsvertering aan en als het hem niet lukt om alles wat binnenkomt goed te verteren, dan ontstaat er vocht. Een zwaar wattengevoel in het hoofd is hier een kenmerkend symptoom van. Voedingsmiddelen waar de milt moeite mee heeft zijn o.a. zuivel, suiker, alles wat rauw is. Daarnaast wordt de milt ook belast door piekeren en teveel studeren, concentreren. Met voetreflex is het mogelijk om de milt meer energie te geven, maar daarnaast is het ook goed om te kijken wat je zelf kunt doen op het gebied van voeding.

Voetreflex afspraak plannen

Wil je ontdekken wat voetreflex voor jou kan betekenen? Neem contact op of plan direct een afspraak in via de online agenda. Behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering (alternatieve therapie). De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat 15 in Veghel.