3 Drukpunten bij lage rugpijn

De combinatie van voetreflex en acupunctuur is een natuurlijke en effectieve manier om lage rugklachten te behandelen. In mijn praktijk werk ik met zowel acupunctuurpunten op de rug en de benen als reflexzones op de voet. Het masseren van de nier- en blaasmeridiaan in de kuit samen met het behandelen van de reflexzone van de wervelkolom op de voet geeft vaak al snel verlichting. Specifieke drukpunten op het onderbeen helpen ook om pijn in de rug te verminderen. Hieronder staan de drie belangrijkste genoemd.

BlaasmeridiaanDrukpunten ter verlichting

Meridianen zijn banen van energie die door ons hele lichaam lopen. Ze verspreiden energie en voeden onze organen. Een blokkade in een meridiaan kan pijnklachten geven in je huid, spieren of gewrichten. In de meridiaanbanen bevinden zich punten die je kunt masseren om de stroom van de energie een extra zetje te geven. Je kunt het vergelijken met een rivier die niet goed doorstroomt. Door op een specifiek punt de weg weer vrij te maken, stroomt de rivier over zijn gehele lengte beter door. Op deze manier help je je lichaam om blokkades te verminderen of op te heffen. Hieronder drie punten die je kunt gebruiken bij lage rugpijn.

Nier 3 Rinske ReflexologieNier 3: Chronische lage rugklachten

Nier 3 is een voedend punt op de niermeridiaan, die de stroom van energie stimuleert. Je vindt dit punt aan de binnenkant van je enkel. Door dit punt te masseren boost je de nierenergie en versterk je de lage rug. De nieren hebben een grote invloed op de onderrug en dit punt wordt daarom gebruikt om chronische pijn in de onderrug te verminderen.

Blaas 60 Rinske Reflexologie

Blaas 60: Chronische zeurende rugpijn (niet bij zwangerschap)

Dit punt op de blaasmeridiaan is effectief bij chronische rugpijn met een zeurend karakter die verbetert als je je hand erop legt. Blaas 60 zit aan de buitenkant van je enkel. Door dit punt te masseren stimuleer je de energie in de blaasmeridiaan en help je zo blokkades in de onderrug op te heffen.(Niet gebruiken tijdens zwangerschap)

Blaas 40: Acute lage rugpijn of stijve onderrugBlaas 40

Midden in de knieholte zit een belangrijk punt om te gebruiken bij lage rugpijn of een stijve onderrug: blaas 40. Masseer dit punt om blokkades in de blaasmeridiaan te verhelpen en zo lage rugklachten te verminderen. Dit punt heeft het meeste effect bij acute rugklachten met een scherpe pijn die erger wordt als je erop drukt.

Ontdek wat acupunctuur / voetreflex voor jou kan betekenen

Heb je last van rugklachten en wil je hier met acupunctuur en / of voetreflex iets aan veranderen?  Neem contact op voor een afspraak of bekijk de beschikbaarheid in de online agenda. De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat 15 in Veghel.