Tips om je milt te versterken

Vaak een loopneus, verkouden of verstopte holtes? Dit kan veel te maken hebben met je voeding! In de Chinese voedingsleer (TCM) wordt de milt beschouwd als koning van de spijsvertering. Als het de milt niet lukt om de binnengekomen voeding volledig te verwerken, dan ontstaat er vocht en slijm. Verschijnselen hiervan zijn onder andere een loopneus, vaak verkouden zijn en verstopte holtes. Ook kun je last krijgen van andere miltgerelateerde problemen zoals veel piekeren, snel blauwe plekken, concentratieproblemen, slappe arm- en beenspieren, oedeem in de benen, zakkende oogleden en spataders. Hieronder lees je tip voor een miltvriendelijke voeding!

De milt en de maag

Volgens de TCM kun je de milt en de maag vergelijken met een pannetje op een vuurtje. Het pannetje is de maag, het vuurtje is de milt. Telkens als je iets in het pannetjes gooit, gaat het miltvuur extra branden om dit te verwerken. Dit kost energie. Voor de milt is het dus fijn als binnenkomende voeding al voor een gedeelte verwerkt is op een extern fornuis. Met alles wat jij doet aan koken of bakken, neem je je milt werk uit handen. Zo voorkom je dat de milt overbelast raakt en er bijvoorbeeld verkoudheidsverschijnselen kunnen ontstaan. Ook houdt de milt zo voldoende energie over voor zijn andere taken, zoals concentreren, studeren, spierkracht en voorkomen dat lichaamsdelen gaan zakken (borsten, billen, oogleden) of uitzetten (spataders). Een paar tips:

1. Geen rauwkost als hoofdmaaltijd

De milt houdt niet van rauw, want dat kost veel energie om te verwerken. Bereid je maaltijd daarom het liefst voor op het fornuis. Dat betekent niet dat je nooit iets mag eten wat rauw is, maar doe het met mate. Dus geen rauwkost als hoofdmaaltijd, maar gerust af en toe een beetje ernaast.

2. Vermijd zuivel

Zuivel is erg belastend voor je milt. Het vormt vocht en slijm en dat kan zich uiten in de vorm van chronisch snotteren, verkoudheid, voorhoofds- en bijholteontstekingen en allergische reacties. Als het zich gaat ophopen in de weefsels zorgt het voor cellulitis en oedeem en in de darmen kan het leiden tot winderigheid, diarree of verstopping.

3. Drink lauw/warm water

Omdat het de milt energie kost om alles wat koud binnenkomt op te warmen, is een simpele maar doeltreffende tip om lauw/warm water te drinken in plaats van koud. Dit is een eenvoudige manier om de hele dag door je milt al een beetje te ontlasten.

4. Belang van een goed ontbijt

In de ochtend hebben de milt en de maag de meeste energie tot hun beschikking. De orgaanklok geeft per orgaan aan wanneer deze gevoed wordt en wanneer deze minder energie tot zijn beschikking heeft. De maag en de milt hebben de meeste energie tussen 07.00 uur en 11.00 uur. Ze zijn er klaar voor om voeding te verwerken en energie te halen uit je voeding. Begin je de dag dus met een goed ontbijt, dan heb je daar de rest van de dag profijt van. Een goed miltontbijt is bijvoorbeeld warme havermout, gierstmeel of flensjes. Liever geen boterham met kaas of jam. In het boek ‘Ontbijt je fit‘ gaat Jutta Koehler uitgebreid in op goede voeding volgende de TCM en vind je lekkere recepten voor een goed ontbijt.

5. Wees bewust, welke voeding geeft jou energie?

Probeer er op te letten wat voeding met je doet. Krijg je energie na een maaltijd of word je er juist moe van? Kun je er lang op vooruit, of heb je snel daarna weer honger? Als je er moe van wordt, dan weet je dat die voeding niet bij je past. Het kost je lichaam dan meer energie om de maaltijd te verwerken dan dat het oplevert. Als je snel na de maaltijd weer honger hebt, dan was deze niet voedend genoeg. Bij een mars krijg je bijvoorbeeld snel maar kortdurend energie en daarna volgt juist een energiedip. Snelle pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel zijn belastend voor je lichaam. Door bewust te zijn van wat je eet en wat voor effect dat heeft op lichaam, leer je zelf uit te vinden wat goede voeding is voor jou. Dit verschilt immers per persoon, ieder mens is anders.

Vermindering van klachten met voetreflex

Klachten veroorzaakt door een verzwakte milt kunnen goed met voetreflex behandeld worden. Door de miltmeridiaan op de voet en in het onderbeen te behandelen, wordt de energietoevoer naar de milt gestimuleerd, waardoor deze zichzelf kan herstellen. Naast het aanpassen van je voeding is voetreflex dus een goede manier om milt-gerelateerde klachten te verminderen of te verhelpen.

Meer informatie over voeding volgens de TCM:
Jutta Koehler – Voeding volgende de vijf elementen