Verse muntthee en opvliegers

‘Kan het zijn dat ik door het drinken van muntthee meer last krijg van opvliegers?’

Deze vraag kreeg ik deze week in mijn praktijk. Vanuit de Chinese Geneeskunde leek me dit niet logisch, omdat munt een verkoelend effect heeft. Maar wat blijkt: Het drinken verse muntthee heeft een aantoonbare invloed op de hormoonhuishouding.

Onderzoek toont aan dat twee kopen verse muntthee per dag testosteron levels doet dalen en het gehalte van FSH en LH doet stijgen. In een ander onderzoek is aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen het gehalte FSH en opvliegers. Het antwoord op de vraag lijkt dus: Ja! Het kan goed zijn dat je door het drinken van verse muntthee meer last krijgt van opvliegers.

Deze effecten (daling van testosteron en stijging van FSH) kunnen wel juist gunstig zijn voor vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom). FSH (follikel stimulerend hormoon) stimuleert namelijk de groei en de rijping van eicellen in de eierstokken en zet de eicellen aan tot het produceren van oestrogeen.

Ook vrouwen met symptomen van een overschot testosteron zoals hormonale acne en overmatige lichaamsbeharing, kunnen juist baat hebben bij het regelmatig drinken van verse muntthee.

Voetreflex ondersteunt het lichaam op een natuurlijke wijze bij het herstellen van de hormonale balans tijdens de overgang. Dit helpt overgangsklachten te verminderen en soms zelfs te verhelpen. Zoals dit voorbeeld aangeeft is het daarnaast ook goed om je bewust te zijn van het effect dat voeding op je heeft. Vaak valt er op dat gebied ook winst te behalen.