Reflexzonetherapie bij rugpijn

lage rugpijn / spit
Rugklachten zoals lage rugpijn en spit zijn met voetreflex in veel gevallen goed te behandelen. Het masseren van de wervelkolomreflexzone op de voet zorgt voor een betere doorbloeding in de rug. Daarnaast worden de meridiaanbanen die door de rug lopen op de onderbenen gemasseerd. Als naast de rugpijn ook klachten zijn op het gebied van de knieën, blaasontsteking, koude voeten, kramp in de kuiten, stijve of pijnlijke nek, oedeem rond de enkels of problemen met het libido, dan duidt dit vaak op een verstoring in de blaasmeridiaan en/of een zwakte van het nierorgaan. Door de meridianen op de onderbenen te behandelen wordt de energiestroom op gang gebracht waardoor verstoringen in diezelfde meridiaan ten hoogte van de rug verholpen kunnen worden. Ook krijgen de nieren meer energie, waardoor zij hun functies beter uitoefenen. Dit leidt in veel gevallen tot een vermindering of verdwijnen van de rugklachten.voet wervelkolom

Mogelijke achterliggende oorzaken

Onderrugklachten kunnen erop duiden dat iemand niet zeker is van zichzelf. Dat je bevestiging nodig hebt van je omgeving of afgeremd wordt in je emoties of seksualiteit. Het kan ook een teken zijn dat je teveel op je neemt,  dat je meer tilt dan je aankunt. Dit kan doordat je letterlijk teveel doet of doordat je je niet verbonden voelt met het werk dat je doet en het daardoor als een last ervaart. De rugpijn dwingt je in dit geval tot rust. Rugpijn die erger wordt bij opstaan, wordt gerelateerd moeite met jezelf neer te zetten. Wordt de pijn erger bij buigen, dan kan dit duiden op moeite om te volgen en met de stroom mee te gaan. Alhoewel de eerste reactie bij pijn vaak gericht is op het verhelpen van de pijn, is het goed om ook even na te gaan of bovenstaande zaken op jou van toepassing zijn. Kijk ook onderaan deze pagina bij de tips om je nieren te versterken.

Spit / acute lage rugpijn

Dit een vorm van rugpijn waarbij ineens een heftige pijn in de onderrug schiet. De pijn is vaak hevig en belemmert je in je houding en bewegen. Westers gezien gaat het hierbij om een verkramping van de spieren door overbelasting. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) wordt split beschouwd als een symptoom van onvoldoende Nier Yang, oftewel een relatieve koude in de nieren. Dit gaat vaak gepaard met een of enkele van de volgende symptomen:

 • Koude ledematen, voornamelijk voeten
 • Afkeer van koude
 • Pijnlijke, koude onderrug
 • Helder, wit of donker gezicht
 • Seksuele stoornissen; impotentie, steriliteit, verlaagd libido.
 • Loszittende tanden
 • Gehoorverlies
 • Nachtelijk urineren, veel en helder urineren, druppelend urineren.
 • Ernstige vermoeidheid of gevoel van uitputting

Voetreflex bij spit

Heb je last van spit, dan kan een voetreflex behandeling veel verlichting bieden en het herstel bespoedigen. Behandeling is direct mogelijk nadat de pijn in je rug geschoten is, hoe eerder hoe beter. Als je in de omgeving van Helmond en Deurne woont, is behandeling aan huis ook een optie. Zonder de pijnlijke zone in je rug aan te raken, zorgt een voetreflexbehandeling voor ontspanning van je rugspieren en een grotere energietoevoer naar de nieren, waar volgens de leer van de Chinese gezondheidsleer de oorzaak ligt voor de spit. Het resultaat is vaak snel merkbaar, direct of de volgende dag.

Wat kun je zelf doen?

Bij spit is er meestal sprake van een koude in je rug, daarom is het belangrijk om je onderrug goed warm te houden. Op gebied van voeding kun je koude en rauwe voedingsmiddelen het beste laten staan en kiezen voor warmere alternatieven. Zout is de smaak van de nieren, de volgende voedingsmiddelen zijn aan te raden:

 • Gestoofd of lang gekookt rundvlees (draadjesvlees, soepvlees)
 • Aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, kabeljauw, krab, mossel, schol, tonijn, zalm, zeekreeft, alle gerookte vissoorten.
 • Zeewier, sojasaus
 • Lauw/warm water
 • Warm ontbijt

Vermijd:

 • Koude dranken
 • Rauwkost
 • IJs
 • Meer dan drie stuks fruit per dag

Versterk je nieren: Neem risico’s

Nieren wordt verzwakt door angst en je kunt ze versterken door angsten te overwinnen. Wees dus moedig en neem eens vaker een risico. Dit kan al met kleine dingen zoals een gesprek aangaan met een vreemde of bijvoorbeeld over een beekje springen als je niet zeker weet of je de overkant haalt. Door angsten te overwinnen en uit je comfort zone te komen, maak je je nieren sterker.

Contact

Meer informatie of een afspraak maken voor een behandeling? Neem contact op of vul het contactformulier in. Ik ben aangesloten bij het RBCZ, de VNRT en het SCAG. Behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering (alternatieve therapie).


Bronnen:

Voeding volgens de vijf elementen – Barbara Temelie
Chinese geneeswijzen – Ted J. Kaptchuk