Spastische / prikkelbare darm (IBS)

De term spastische / prikkelbare darm of IBS (irritable bowel syndroom) omvat een tal van symptomen die te maken hebben met het maag- darmkanaal. Stress en bepaalde voedingsmiddelen kunnen reacties opwekken als buikpijn, winderigheid, obstipatie en hevige diarree aanvallen. Acupunctuur is een natuurlijke therapievorm die kan helpen om meer balans te brengen in de spijsvertering, zodat deze weer normaal en pijnvrij kan verlopen.

Spastische / prikkelbare darm volgens de TCM

Volgens de Chinese Geneeskunde valt de pathologie van IBS / prikkelbare darm vaak onder een disbalans tussen de Lever- en de Milt-energie. Deze twee hebben een directe relatie. Volgens de theorie van de vijf elementen controleert het Houtelement (Lever/Galblaas) namelijk de energie van het aarde element (Milt/Maag). Maar als de energie van de Lever rebelleert en die van de Milt verzwakt is, dan kan deze relatie uit balans raken, met als kenmerkend symptoom afwisselend obstipatie en diarree. 

De Lever-energie zorgt ervoor dat de energie soepel door het lichaam stroomt en draagt zo bij aan een goede en regelmatige stoelgang. Een gestagneerde Lever-energie (bijvoorbeeld onder invloed van stress, emoties, voeding) kan leiden tot obstipatie, een kort lontje en een opgezette bovenbuik.

De Milt-energie zorgt voor de vertering van de voeding en de opname van voedingsstoffen. De Milt is ook verantwoordelijk voor de opwaartse beweging van energie en draagt zorg dat de voeding lang genoeg in ons lichaam blijft om de voedingsstoffen eruit te kunnen onttrekken. Op het moment dat de Milt zwak is, verzwakt deze functie en kan er (acute) diarree ontstaan, soms ook met etensresten nog in de ontlasting omdat de vertering niet goed is gelukt.  

Zolang de energie van de Lever en de Milt in balans is, is er niets aan de hand. De Milt-energie heeft echter de neiging om te verzwakken en die van de Lever om op te laaien. Dan ontstaat er dus een probleem.

Tegenwoordig hebben veel mensen een verzwakte Milt-energie. Dit kan komen door verkeerde voeding (met name veel koud, suiker, rauwkost, zuivel), niet met aandacht eten of eten tijdens het werk, onregelmatig eten of teveel piekeren of zorgen maken. De energie van de Lever heeft de neiging om op te laaien onder invloed van stress, emoties, teveel koffie, alcohol of gefrituurde of vette voeding.  

In de ideale situatie houden alle organen elkaar in balans. In het geval van spastische darm, ontstaat er een dynamiek die je kunt vergelijken met touwtrekken. De relatie tussen de Lever en de Milt beschouwen we hierbij als een touwtje. Normaal gesproken is dat een lijntje waar niet aan getrokken wordt, maar waar een gezonde spanning opstaat. Bij een verzwakking van de Milt, laat deze de lijn wat vieren. Er kan al wat vaker dunnere ontlasting ontstaan. Onder invloed van stress of verkeerde voeding kan de Lever aan de lijn gaan trekken. Hierbij ontstaan symptomen als obstipatie, opgezette buik, buikpijn en een kort lontje. Hevige pijnklachten kunnen ontstaan als de Lever-energie aan het opspelen is en door de hevige druk kan de Milt ineens bezwijken. Deze laat onder druk van de Lever het touw ineens los en de Milt kan daardoor even zijn functies van de spijsvertering en het omhooghouden van de energie niet uitvoeren. De energie daalt, net als de darminhoud en dit resulteert in een acute aanval van diarree.

Behandeling met acupunctuur

Dit is een vereenvoudigd voorbeeld vanuit TCM (traditional Chinese Medicine) perspectief over hoe je een aanval van spastische darm kunt beschouwen. Met acupunctuur is het mogelijk om de balans in je lichaam te herstellen, waardoor je spijsvertering beter gaat functioneren. De Leverenergie balanceren, de Miltenergie versterken. Geen getouwtrek meer, maar terug naar een harmonieuze samenwerking. Daarnaast krijg je tijdens een consult aanvullende adviezen over dingen die je zelf kunt doen om de balans te handhaven, zodat de symptomen van de spastische darm niet langer je leven hoeven te beheersen.

Contact / afspraak maken

Wil je ontdekken wat acupunctuur voor jouw buikklachten kan betekenen? Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak in de online agenda. De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat 15 in Veghel.