Leven met de seizoenen: De Lente

De lente is een seizoen van vernieuwing en vitaliteit. Volgens de TCM is de lente het seizoen van de Lever, van beweging en van gelijkmoedigheid. Een seizoen om vroeg op te staan, veel buiten te zijn (vooral in de ochtend), meer te bewegen en minder te eten.

Energie van de natuur

In de lente leeft de natuur op. Overal is nieuw leven te zien; nieuwe blaadjes aan de bomen, het gras gaat harder groeien, bloemen gaan bloeien. Insecten ontwaken uit hun winterslaap en vormen een voedingsbron voor vogels, die hun nestjes maken en eieren leggen. Ook voor de grazers die zich tegoed doen aan het voedzame gras is dit hét seizoen om hun lammetjes, kalfjes of veulentjes groot te brengen. 

Planten, insecten, vogels en zoogdieren volgen de beweging van de natuur en het is heel natuurlijk voor mensen om dit ook te doen. Na de winter, waarin het tijd is om energie op te slaan en te conserveren, veel te slapen en je terug te trekken, is de energie van de lente gericht op vernieuwing en beweging naar buiten. 

Richtlijnen voor de lente volgens de klassieke Chinese Geneeskunde

De TCM (Traditional Chinese Medicine) is voor oorsprong gericht op preventie van ziekten. Hierbij is het volgens deze gezondheidsleer van belang om te leven volgens de seizoenen. Vandaar dat de oude klassiekers voor ieder seizoen adviezen hebben met betrekking tot de leefwijze en voeding. 

De energie van de lente is vitaliserend en het is dan ook goed om vroeg op te staan (‘rise with the sun’) en de dag te beginnen met een wandeling in de frisse lucht. De beweging van de natuur is naar buiten gericht, dit voorbeeld kunnen wij volgen door ons open te stellen, zowel fysiek als emotioneel. Bijvoorbeeld door meer aan lichaamsbeweging te doen en loszittende kleding te dragen om de energie vrij te laten stromen. In emotioneel opzicht is het goed om gelijkmoedigheid na te streven; je niet verliezen in boosheid of frustraties, verdriet of andere emoties. De lente is het seizoen van de lever. Excessieve emoties in deze tijd kunnen je leverenergie aantasten. 

De lever zorgt o.a. voor de doorbloeding van onze pezen, dus rekoefeningen om pezen en spieren soepel te maken passen heel goed in dit seizoen. Bijvoorbeeld meridiaan stretches zoals deze voor de lever: 

Kijk hier voor meer rekoefeningen, ook voor de andere organen. Yoga en Qi-Gong oefeningen zijn hier ook heel geschikt voor. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit filmpje met rekoefeningen voor de lever en deze Qi Gong oefening voor Lever en Galblaas

Voeding in de lente

Van alle seizoenen is dit het seizoen om het minste te eten, zodat ons lichaam zich kan reinigen van de rijke, zwaardere voeding uit de winter. Lente voeding is licht en bevat veel groene groenten, jonge planten en kiemgroenten. Zoute voeding kan het beste beperkt worden, omdat deze een sterk dalende energie heeft (en de energie van de lente is naar buiten gericht). Te veel vette voeding is een zware belasting voor de lever, het orgaan van dit seizoen.

Zoete en scherpe smaken kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt worden om lente in onszelf te creëren, zoals honing/mint thee en kruiden als basilicum, rozemarijn, marjolein, dille, laurier, karwij en venkel. Andere zoete voedingsmiddelen zoals granen, bonen, bieten, wortels en andere zoete groenten dragen allemaal een verfrissende zoete smaak die past bij de lente. In de lente mag het bereiden van voeding korter en simpeler. Van de uitgebreide stoofpotten in de winter gaan we naar kort wokken of licht stomen of koken. 

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Geniet van dit mooie seizoen!

Bronnen: 
‘The yellow emperor’s classic of medicine’ Translation of the Neijin Suwen by Moashing NI, Ph. D. 
‘Healing with whole Foods’ Paul Pitchford