Hielspoor

Heb je last van pijn onderaan je hiel? Vooral in de ochtend, na lange tijd zitten of als je lang staat? Dan is de kans groot dat je hielspoor of peesplaatontsteking hebt. Hielspoor is een hoornvormige botaanwas aan de hiel. Dit kan vervelend zijn met lopen, maar veel mensen hebben dit zonder er iets van te merken. Vaak is het een ontsteking van de peesaanhechting aan het hielbot die de pijn veroorzaakt. Dit heet peesplaatontsteking of plantaire fasceïtis. Je kunt peesplaatontsteking hebben zonder dat er sprake is van hielspoor. Een langdurige peesplaatontsteking kan echter wel leiden tot botaanwas op de hiel. Door de constante trekkrachten van de pees kan de aanhechting gaan verkalken. Heb je hielklachten, dan doe je er dus goed aan om er tijdig iets mee te doen.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn goede oefeningen die je kunt doen om de hielpijn te verminderen. Bijvoorbeeld met je voet rollen over een bal om de pees onder je voet te ontspannen of het grijpen van een handdoek met je tenen om de spieren in je voet te versterken. Ook het rekken van je kuiten kan verlichting brengen. Zorg er daarnaast voor dat je goede schoenen draagt om het doorzakken van je voeten te voorkomen. En… verminder je suikerinname. Suiker werkt ontstekingsbevorderend en draagt bij aan verzuring van je lichaam, iets wat niet bevorderlijk voor het herstel.

Behandeling met voetreflex

Voetreflex is een natuurlijke manier om klachten bij hielspoor en peesplaatontsteking te verminderen of verhelpen. In een aantal behandelingen werken we aan het:

  • Stimuleren van de doorbloeding om de ontsteking te genezen
  • Ontspannen van de kuitspieren en pezen onder de voet
  • Stimuleren van de orgaansystemen die zorgen voor de afvoer van afvalstoffen

De behandeling bestaat uit een combinatie van stevige druktechnieken om de doorbloeding te stimuleren en ontspannende massagegrepen op voeten en onderbenen.

Vergoeding zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars bieden een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding vind je terug in het vergoedingenoverzicht van je zorgverzekeraar onder ‘alternatieve therapie’. Wil je een afspraak maken of meer informatie? Neem contact op of stuur een bericht via het contactformulier!