Hielspoor / peesplaatontsteking

Bij hielspoor of peesplaatontsteking heb je pijn onder je hiel. Hielspoor is een hoornvormige botaanwas aan de hiel. Dit kan vervelend zijn met lopen, maar veel mensen hebben dit zonder er iets van te merken. Vaak is het een ontsteking van de peesaanhechting aan het hielbot die de pijn veroorzaakt. Dit heet peesplaatontsteking of plantaire fasceïtis. Bij peesplaatontsteking is vooral het wegduwen van de voet pijnlijk, bij hielspoor het neerzetten van je voet. Je kunt peesplaatontsteking hebben zonder dat er sprake is van hielspoor. Een langdurige peesplaatontsteking kan echter wel leiden tot botaanwas op de hiel. Door de constante trekkrachten van de pees kan de aanhechting gaan verkalken. Heb je hielklachten, dan doe je er dus goed aan om er tijdig iets mee te doen.

hielspoor

Wat kun je zelf doen?

Er zijn goede oefeningen die je kunt doen om genezing te bevorderen. Bijvoorbeeld met je voet rollen over een bal om de pees onder je voet te ontspannen of het grijpen van een handdoek met je tenen om de spieren in je voet te versterken. Ook het rekken van je kuiten kan verlichting brengen. Voor een duidelijke uitleg van deze en meer oefeningen voor hielspoor met foto’s kijk op hielspoorinfo.nl. Zorg er daarnaast voor dat je goede schoenen draagt om het doorzakken van je voeten te voorkomen. Het zitten met gekruiste benen geeft druk op zones die hielspoor kunnen opwekken. Let dus op je houding als je zit; twee voeten op de grond. En… verminder je suikerinname. Suiker werkt ontstekingsbevorderend en draagt bij aan verzuring van je lichaam, iets wat niet bevorderlijk voor het herstel.

Behandeling van hielspoor met voetreflextherapie

Voetreflex is een natuurlijke manier om sneller van je hielspoor en peesplaatontsteking af te komen. De middel van een stevige massage van onderbenen en specifieke drukpunten op de voeten, werken we in een aantal behandelingen aan het:

  • Stimuleren van de doorbloeding om de ontsteking te genezen
  • Ontspannen van de kuitspieren en pezen onder de voet
  • Stimuleren van de orgaansystemen die zorgen voor de afvoer van afvalstoffen

De behandeling bestaat uit een combinatie van stevige druktechnieken om de doorbloeding te stimuleren en ontspannende massagegrepen op voeten en onderbenen.

Metafysische achtergrond

Klachten kun je beschouwen als een signaal van je lichaam. Zo heeft elke klacht een metafysische achtergrond. Dit hoeft niet altijd van toepassing te zijn natuurlijk, maar het kan interessant zijn om dit voor jezelf na te gaan. Bij peesplaatontsteking, wat meestal ten grondslag ligt aan hielpijn, is dit dat je lichaam je letterlijk een halt toe roept. Stop, tot hier en niet verder. Het lichaam geeft aan dat je zo niet verder kunt gaan, er moet iets veranderd worden. Dit kan gepaard gaan met boosheid en frustratie. Tijd om oude gewoontes en gedachtepatronen los te laten en iets in je leven waar je constant mee rondloopt of tegenaan loopt op te lossen. 

Vergoeding zorgverzekering

Als je een aanvullende verzekering hebt, dan wordt een behandeling door de meeste zorgverzekeraars voor een deel vergoed. De hoogte van de vergoeding vind je terug in het vergoedingenoverzicht van je zorgverzekeraar onder ‘alternatieve therapie’. Wil je een afspraak maken of meer informatie? Plan direct een afspraak in via de online agenda. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen of gebruik maken van het contactformulier. De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat in Veghel.