Cupping

Cupping is een manier om snel en effectief afvalstoffen uit weefsel te trekken en de doorbloeding in een bepaald gebied te verbeteren. Een ophoping van afvalstoffen kan pijn en stijfheid veroorzaken. Je kunt dit bijvoorbeeld voelen als een knoop of een verharding in een spier. cupping 2Cupping is een effectieve manier om deze blokkade snel te verhelpen en zo pijnklachten te behandelen.

Hoe werkt cupping?

Bij cupping worden glazen of plastic cups op de huid geplaatst en vacuüm getrokken. De zuigkracht van een cup werkt tot vier spierlagen diep. De cup blijft een aantal minuten staan en in die tijd worden afvalstoffen uit het onderliggende weefsel naar boven getrokken. De huid kan hierbij verkleuren, hoe meer afvalstoffen in het weefsel zitten, hoe donkerder de verkleuring van de huid op de plek van de cup. Doordat de afvalstoffen naar de opperlaag getrokken worden, verbetert de circulatie in het onderliggende gebied. Hierdoor kunnen het bloed en de energie weer beter doorstromen, waardoor pijnklachten verminderen of verdwijnen.

Voor wie?

Cupping is geschikt voor iedereen met pijnklachten in spieren, bijvoorbeeld bij nek- en rugklachten of bij gewrichtsklachten zoals schouderproblemen. Ook voor mensen met benauwdheidsklachten kan cupping uitkomst bieden.

Voor sporters is het een manier om herstel na een training of wedstrijd te versnellen. Na zware lichamelijke inspanning komt er melkzuur vrij in de spieren, een afvalstof die ervoor zorgt dat spieren verzuren. Normaal gesproken hebben je spieren na een zware training enige dagen nodig om te herstellen en de afvalstoffen af te voeren. Met cupping worden de afvalstoffen uit de spieren getrokken, waardoor deze sneller herstellen. Ook is het een goede manier om blessures te behandelen. Door de plek van de blessure te cuppen, verbetert de circulatie, waardoor het herstel sneller verloopt.

Wanneer cupping?

In de Chinese Geneeskunde wordt cupping al duizenden jaren gebruikt bij chronische klachten als lage rugpijn, gewrichtspijn en luchtwegaandoeningen. Ook als je last hebt van stress, vermoeidheid, allergieën, verkoudheid of spierpijn is dit een goede methode om klachten te verlichten of te verhelpen. Het kan als aanvullende techniek in een voetreflex of acupunctuurbehandeling ingezet worden, om een klacht zo effectief mogelijk te behandelen.

Maak een afspraak

Meer informatie over een behandeling of een afspraak maken? Neem contact op of vul het contactformulier in. Behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering (alternatieve therapie).