Bellse parese of aangezichtverlamming van Bell is een plotselinge verlamming van de aangezichtszenuw (nervus fascialis). Dit uit zich doordat de spieren in één helft van het gezicht niet meer functioneren: de mondhoek gaat hangen en het is niet mogelijk om te knipperen of de wenkbrauwen op te trekken. Als mogelijke oorzaken worden onder andere het herpesvirus, oorontsteking of de ziekte van lyme genoemd.

Voetreflex voor een snel herstel

Voetreflex kan helpen om het herstel bij Bellse parese te versnellen. Dit heb ik laatst zelf mogen ervaren. Een cliënt nam twee dagen na het intreden van de verlamming contact met me op. We zijn diezelfde week begonnen met twee behandelingen per week, waarin ik de zones van de aangezichtszenuw op de voet behandelde met daarbij de maagmeridiaan. Deze loopt over het gezicht en is volgens de Chinese gezondheidsleer aangedaan bij een aangezichtsverlamming.

De resultaten waren snel zichtbaar. Al na één week was er weer wat beweging zichtbaar in het gezicht. Daarna ging het snel vooruit. Binnen drie weken waren de gezichtsfuncties voor 95% hersteld. Nog een week later was er niets meer te zien.

Aangezichtsverlamming volgens de TCM

maag meridiaan bells parese
Maagmeridiaan

Volgens de Chinese gezondheidsleer (TCM) wordt aangezichtsverlamming vaak veroorzaakt door koude die de maagmeridiaan binnendringt door een lage weerstand. De koude nestelt zich in de maagmeridiaan in het aangezicht, waardoor de energie daar niet meer stroomt. Hierdoor worden de spieren lam gelegd. Het wordt aanbevolen om je goed in te pakken als je naar buiten gaat, om je gezicht tegen meer wind en koude te beschermen. Een droog, warm compress kan helpen de koude te verdrijven. Ook is het goed om zelf je gezicht te masseren, om zo de energie weer op gang te brengen. Leg hierbij de nadruk op de lijn van de maagmeridiaan en in het bijzonder de punten naast de mondhoeken. Je kunt dit zelf iedere dag meerdere keren zachtjes masseren. Op deze manier draag je zelf bij aan een snel herstel.

Maak een afspraak

Wil je ontdekken wat reflexologie voor jou kan doen? Neem contact op voor een afspraak.

maag 4
Maag 4 zelf masseren