Bellse Parese

Bellse parese of aangezichtverlamming van Bell is een plotselinge verlamming van de aangezichtszenuw (nervus fascialis). Dit uit zich doordat de spieren in één helft van het gezicht niet meer functioneren: de mondhoek gaat hangen en het is niet mogelijk om te knipperen of de wenkbrauwen op te trekken. Als mogelijke oorzaken worden onder andere het herpesvirus, oorontsteking of de ziekte van lyme genoemd.

Aangezichtsverlamming volgens de TCM

maag meridiaan bells parese
Maagmeridiaan

Volgens de Chinese gezondheidsleer (TCM) wordt aangezichtsverlamming vaak veroorzaakt door koude die de maagmeridiaan binnendringt door een lage weerstand. De koude nestelt zich in de maagmeridiaan in het aangezicht, waardoor de energie daar niet meer stroomt. Hierdoor worden de spieren lam gelegd. Het wordt aanbevolen om je goed in te pakken als je naar buiten gaat, om je gezicht tegen meer wind en koude te beschermen. Een droog, warm compress kan helpen de koude te verdrijven. Ook is het goed om zelf je gezicht te masseren, om zo de energie weer op gang te brengen. Leg hierbij de nadruk op de lijn van de maagmeridiaan en in het bijzonder de punten naast de mondhoeken. Je kunt dit zelf iedere dag meerdere keren zachtjes masseren. Op deze manier draag je zelf bij aan een snel herstel.

Voetreflex voor een snel herstel

Voetreflex kan helpen bij het herstel bij Bellse parese. Dit heb ik al verschillende keren zelf mogen ervaren. Een voorbeeld is een jonge vrouw die twee dagen na het intreden van de verlamming contact met me op nam. We zijn diezelfde week begonnen met twee behandelingen per week, waarin ik de zones van de aangezichtszenuw op de voet behandelde met daarbij de maagmeridiaan. Deze loopt over het gezicht en is volgens de Chinese gezondheidsleer aangedaan bij een aangezichtsverlamming. De resultaten waren snel zichtbaar. Al na één week was er weer wat beweging zichtbaar in het gezicht. Daarna ging het snel vooruit. Binnen drie weken waren de gezichtsfuncties voor 95% hersteld. Nog een week later was er niets meer te zien.

Hoe snel het herstel verloopt is mede afhankelijk van hoe lang je er al mee loopt en hoe je conditie is. Het zelfgenezend vermogen van een jong persoon in goede conditie werkt over het algemeen sneller dan dat van een ouder persoon in minder goede conditie. Voor optimaal resultaat is het goed om zo snel mogelijk na het optreden van Bells te starten met behandelen.

Vitamine B12

B12 is belangrijk voor een goede zenuwwerking en is nodig voor het herstel van de aangezichtszenuw. Voor een vlot herstel is het dus van belang dat je lichaam over voldoende b12 beschikt. Het kan daarom zinvol zijn om zo snel mogelijk na het optreden van Bells Parese extra B12 in te nemen in de vorm van een supplement. Bijvoorbeeld dit zuigtablet b12 van Vitals of die van vitamineB12nu. Van belang is dat de werkzame stoffen methyl- en adenosylcobalamine erin zitten.

Zeker als je een verminderde aanmaak van maagzuur hebt of maagzuurremmers gebruikt, is het van belang dat je een zuigtablet neemt in plaats van een pil die je doorslikt. B12 wordt namelijk opgenomen in je maag onder invloed van een stofje in je maagzuur (intrinsic factor) en als je weinig maagzuur hebt, neem je B12 via je maag minder goed op. Opname door je mondslijmvlies is daarom veel effectiever. Meer lezen over de rol van B12 in het herstel van Bells Parese:

Can Vitamin B12 help with Bell’s palsy recovery?

Maak een afspraak

Wil je ontdekken wat reflexologie voor jou kan doen? Neem contact op voor een afspraak of plan direct je afspraak in via de online agenda. De praktijk is gevestigd aan de Burg. van Lithstraat 15 in Veghel.

maag 4
Maag 4 zelf masseren