In september 2015 heb ik de workshop ADHD / dyslexie en voetreflex gevolgd bij Total Health Opleidingen. Naast inzicht in mogelijke oorzaken van ADHD en dyslexie, heb ik een behandelingsprotocol geleerd dat in de praktijk bij veel kinderen al een enorm goed resultaat heeft geboekt. De behandeling bestaat uit voetreflexmassage in combinatie met voeding en orthomoleculaire supplementen.

Tegenwoordig is ADHD een grote paraplu waaronder veel verschillende gedragsafwijkingen geplaatst worden. Er zijn dan ook veel mogelijke oorzaken die kunnen meespelen en dat kan per kind verschillen. Voordat we beginnen aan het behandelingstraject, kijken we samen wat mogelijke factoren kunnen zijn, zodat we hier de behandeling op kunnen afstemmen. Enkele voorbeelden van mogelijke factoren zijn:

Voeding

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er een directe relatie bestaat tussen voeding en gedrag. Bij zowel ADHD als dyslexie is er vaak sprake van een tekort aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze stoffen zijn noodzakelijk voor de aanmaak van neurotransmitters die zorgen voor een goede prikkeloverdracht in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat er grote overeenkomsten zijn tussen de stoffen die ADHD patiënten tekort komen. Op basis daarvan zijn orthomoleculaire supplementen samengesteld speciaal voor ADHD. Daarbij heeft suiker een negatief effect op neurotransmitters. Het weglaten van suiker uit het dieet kan al een groot effect hebben op het gedrag. Meer informatie over neurotransmitters en voeding kun je lezen op de site van Natuur Diëtisten Nederland.

Beweging

Kinderen moeten bewegen, dat is iets heel natuurlijks. En het ene kind meer dan het ander. Een tekort aan beweging kan een belangrijke oorzaak zijn voor het vertonen van ADHD symptomen. Verschillende onderzoeken hebben het positieve effect van beweging op het concentratievermogen, gedrag en emotionele welzijn van kinderen al aangetoond. Zo is in 2013 in Engeland onderzoek verricht naar het effect van wandelen naar school onder 2,500 kinderen tussen de 7 en 8 jaar. 80% van de kinderen gaf aan rustiger te zijn en zich beter te kunnen concentreren in de les. Volgens de onderzoekers komt dit doordat beweging de hersenen elastischer maakt, wat leren bevorderd. Ook is aangetoond dat buiten zijn in een natuurlijke omgeving een kalmerend effect heeft. En als laatste zorgt beweging voor de aanmaak van endorfines, die zorgen voor een ontspannen gevoel. Lees meer over het onderzoek ‘Can walking to school cure ADHD?‘.

Trauma’s (onbewust)

Als er sprake is van heftige emotionele reacties, zoals driftbuien of hevige angst- of verdriet, dan kan het ook zijn dat er een onbewust opgeslagen traumatische ervaring onder zit. Dit kan een gebeurtenis zijn tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of in de kindertijd, opgeslagen in het emotionele brein. Een associatie met deze gebeurtenis roept dan de behorende emotie op. Bachbloesem (Star of Betlehem) in combinatie met voetreflexmassage kunnen helpen om deze emotie te overschrijven. EMR, NLP en meditatie zijn andere mogelijkheden hiervoor.

Metaalbelasting

Als een kind erg onhandig is, veel kapot maakt en een achterstand heeft in grove en fijne motoriek, dan kan het zijn dat er sprake is van een belasting door zware metalen. Er is een rechtstreeks verband aangetoond tussen hyperactiviteit en de metalen lood, kwik en aluminium. Metalen kunnen celstructuren beschadigen en daarmee de hersenfuncties en hersenontwikkeling aantasten. Ze hebben invloed op de stofwisseling en aanmaak van neurotransmitters. Zware metalen belasting kan onder andere ontstaan door het lekken van vullingen van de moeder tijdens de zwangerschap en door voeding. Metalen zitten namelijk in kant-en-klaar sauzen en in anti-klontermiddelen. Zo bevatten smeerkaas, koekjes en gebak hoge concentraties aluminium, een stof die je ook aantreft in deodorant en leidingwater. Een klassiek homeopaat of mesoloog kan meten of er sprake is van een zware metalen belasting. Je kunt dit ook laten onderzoeken door een haarmonster op te sturen naar een instelling die ‘Haar Mineraal Analyses’ uitvoert. Je haren bevatten informatie over je mineraalhuishouding van de afgelopen drie maanden. Voetreflex en orthomoleculaire supplementen zijn goede manieren om metaalbelasting te reinigen.

Overspannen zenuwstelsel

Als er zichtbare lichamelijke problemen zijn, zoals zweethanden, hoge ademhaling, koude voeten, gespannen spieren en gevoeligheid voor chemische toevoegingen, dan kan er ook sprake zijn van een overspannen vegetatief zenuwstelsel. Massage biedt hierbij uitkomst, vanwege de ontspannende en ontgiftende werking.

Bij de behandeling van ADHD en dyslexie is het naast de voetreflexbehandelingen belangrijk om met voeding en orthomoleculaire supplementen aan de slag te gaan. Het vermijden van suiker en suppletie van goede vetten in combinatie met de reinigende, ontspannende en stimulerende werking van voetreflex heeft in de praktijk al vaak goede resultaten geboekt. Binnen 5 tot 6 weken kan er al gedragsverandering waarneembaar zijn. Het is een veilig protocol wat ook naast reguliere methodes kan worden toegepast.